Meccano-logo

Home

Geschiedenis

Märklin

Meccano-instructieboekjes

Meccano-modellen

Meccano Magazine

Meccano foto's

Lego

Contact

Links

 

Märklin-Metallbaukasten

Marklin Metall

voorkant handleiding

Märklin is in Nederland met name bekend door de modeltreinen die zij op de markt brachten maar Märklin doet meer.

Märklin is in 1859 opgericht door Theodoor Friedrich Wilhelm Märklin en maakte toen blikkenspeelgoed voor poppenhuizen. In 1888 werd het bedrijf voorgezet door zijn zonen onder de naam 'Gebr. Märklin'. Ze namen een ander bedrijf over en zijn toen speelgoedspoorbanen gaan maken met opwindmotor.

In 1912 werd Märklin de vertegenwoordigende firma voor Meccano op het Europese vasteland. In het Duitse Göppingen werd een Meccanofabriek neergezet die Meccano maakte met ook de vermelding Märklin op de onderdelen. Tijdens de eerste wereldoorlog werden alle 'vijandige' merknamen verboden in Duitsland en zo verdween op dat moment de naam Meccano in Duitsland. In 1917 kreeg Märklin de officiele rechten van Meccano in Duitsland.

Vanaf 1919 produceerde Märklin zijn eigen 'Metallbaukästen'. Dit was nagenoeg identiek aan Meccano maar de naam Märklin-Meccano werd niet meer gebruikt. De aanduiding van de dozen 00 t/m 6 werden overgenomen van Meccano. Ook de modellen in de boekjes waren hetzelfde als die van Meccano.

Marklin radarboot Mississippi Marklin

Märklin Mississippi Radarboot

Later vanaf ca. 1929 kwam Märklin ook met eigen modellen en bouwdozen.

marklin handleiding NL

Nederlandse handleiding